Čitanje na kotačima
Čitanje na kotačima

Stranice sjećanja

Termin održavanja: ODRŽANO
/ Lokacija: 2 lokacije, 2 grupe
Trajanje: 64 radionica, 1h 30 min
Ciljna skupina: Stariji od 54

Radionica je namijenjena korisnicima Domova za starije i nemoćne osobe i umirovljenicima koji prebivaju na područjima Novog Marofa i okolice.

Radionice se održavaju s 2 grupe:

PRVA GRUPA: Umirovljenici koji se žele uključiti, jednom tjedno (utorak) u 17 ili 18 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin. Termin svake radionice biti će unaprijed najavljen. Svi sudionici bit će obaviješteni o mjestu i vremenu održavanja radionice.

DRUGA GRUPA: Korisnici Doma za starije i nemoćne Dragica u Možđencu, 3 puta tjedno (utorak, četvrtak i petak) u 15 sati. Kako je riječ o fiksnom terminu, neće biti posebno najavljivan.

S korisnicima radionice provodit će se aktivnosti kolektivnog čitanja na glas s popratnim interaktivnim i izvedbenim zadacima. Literatura koja se odabire koristi se kao polazište za razgovore s korisnicima o njihovim osobnim pričama i sjećanjima, s naglaskom na ona koja vežu za neformalna i formalna mjesta u gradu ili općini. Želja je čitanjem potaknuti korisnike da i sami posegnu za svojim pričama te odgovarati temama iz literature s kojima se oni mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Kroz radionicu mapirat ćemo mjesta sjećanja i oformiti vizuru starijeg stanovništva na lokalitete oko njih pri čemu ćemo se koristiti književnom građom kao inspiracijom i sredstvom stvaranja povjerenja te sigurnog mjesta za dijeljenje i komunikaciju. Sudionici će i, simulirajući formate čitane građe, uz pomoć voditelja radionice, pisati i vlastite memoare, misli, dnevnike o životnim iskustvima za koja žele da ostanu zapisana u povijesti.

 

PLAN I PROGRAM RADA – RADIONICE STRANICE SJEĆANJA

 

Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti vlastitu umjetničku interpretaciju književnih djela te ju prezentirati polaznicima. Program obuhvaća izvedbu 64 radionica, koji prema tjednima provedbe izgleda ovako:

1.     TJEDANPOEZIJAUpoznavanje sudionika te izvedba poezije očeva moderne hrvatske literature
2.     TJEDANPOEZIJA
3.     TJEDANKAJKAVSKA POEZIJAPoezija Mirne Weber i Marije Hegedušić
4.     TJEDANIZABRANE NOVELELars Saabye Christensen – „Ničije“
5.     TJEDANPOEZIJAIvana Bodrožić „In a sentimental mood“
6.     TJEDANPROZAFredrik Backman „Sve što moj sin treba znati o svijetu“
7.     TJEDANKRATKE PRIČEDorothy Parker
8.     TJEDANKRATKE PRIČEDorothy Parker, Katherine Mansfield
9.     TJEDANKRATKE PRIČEKatherine Mansfield
10.  TJEDANAMERIČKA KRATKA PRIČASinclair Lewis
11.  TJEDANAMERIČKA KRATKA PRIČAKatherine Ann Porter
12.  TJEDANAMERIČKA KRATKA PRIČAFrancis Scott Fitzgerald
13.  TJEDANAMERIČKA KRATKA PRIČAEudora Welty
14.  TJEDANBRITANSKA KRATKA PRIČAErnest Hemingway
15.  TJEDANSUVREMENA HRVATSKA KRATKA PRIČAMarina Šur Puhlovski, Jadranka Pintarić
16.  TJEDANPOEZIJA I PROZAČitanje radova samih polaznica
17.  TJEDANZAVRŠNA RADIONICADRUŽENJE I ČITANJE

Kao završni susret organizatori i izvođači pripremit će zajedničko druženje obje grupe s radionica “Stranice sjećanja” te njihovo prezentiranje dojmova, čitanje poezije i proze te sastavljanje vlastitih memoara.